Liksom i samhället i övrigt har utvecklingen inom VA-branschen gått otroligt snabbt de senaste decennierna. Trots det ser många avloppsreningsverk ut precis som de gjorde under den stora infrastrukturuppbyggnaden på 1960-talet.
Klimatförändringar, teknikutveckling och underhållsskuld gör att vi inte längre kan blunda för de förändringar som behöver göras. I den här artikeln delar Andreas Riedel, teknisk chef på Hydria Water, med sig av 3 viktiga faktorer och spaningar för VA-branschens framtid.
Smarta maskiner och inbyggd teknik
Även maskiner avsedda för mekanisk vattenrening kan idag förses med smart teknik och AI för att optimera resultaten och driftsäkerheten. Och fler möjligheter -och utmaningar, kommer.
– Vi erbjuder redan idag till viss del självjusterande maskiner och partikelavkänning men här kommer det hända mycket inom en snar framtid, säger Andreas Riedel.
– Med teknik som kameraövervakning och maskininlärning har vi kommit en bit på vägen mot att minska mängden driftsstopp och förbättrat förutsättningarna på obemannade verk. Men precis som med all uppkopplad teknik följer diskussionen om cyberhot. Någonting vi absolut behöver ha med oss även i VA-branschen.
Även driftsoptimering mot flöden och redundansaktivering för att klara säsongsvariationer står på Andreas lista över utvecklingsområden.
– Vi ser många reningsverk som dimensioneras, och dimensionerades, mot ett framtida flöde. Varje process behöver sin egenuppehållstid och förutsättningarna idag matchar inte alltid det man rustar för. Vi hoppas och önskar att linjer kan vara ”idle” och aktiveras först när anläggningens dimensionerade flöde börjar uppnås. Att göra avropen vid behov skulle också möjliggöra besparing på projektbudgeten och dessutom löper inga garantier ut innan maskinen tas i bruk.
Ta vara på de dyra investeringarna
Underhållsskulden på de svenska avloppsreningsverken gör att många kommuner behöver göra stora investeringar under de kommande åren. Och när investeringarna väl är på plats och i drift kommer nästa utmaning, att ta hand om utrustningen.
– Jag är övertygad om att löpande rådgivning, optimering och service kommer bli avgörande för att överhuvudtaget kunna genomföra dessa investeringar. Vi vet att regelbundet underhåll och justeringar förlänger livslängden på alla maskiner och dessa utsätts dessutom för stora påfrestningar. Det gör underhållet ännu viktigare. När vi utvecklar nya maskiner strävar vi efter att de nya funktionerna alltid ska kunna appliceras även på våra äldre versioner. På så vis kan vi bidra till att förlänga livslängden, samtidigt som vi kontinuerligt moderniserar maskinparken.
Hand i hand med den ökade efterfrågan på rådgivning och underhåll går kompetens- och fortbildningsfrågan. 40-talisterna har gått i pension och den nya arbetskraften kommer med ett nytt helhetsperspektiv, andra krav och hållbarhetstankar.
– Här är det viktigt att vi som ingenjörer och leverantörer hittar bra samarbeten och samtal med reningsverkens personal. Vi lär bäst av varandra helt enkelt.
Klimatsmartare lösningar
Klimatförändringar, vattenbrist och extremväder ställer nya krav på avloppsreningsverken världen över. Och inte bara i själva verket, utan även på vattnets väg in och ut därifrån.
– Vid nybyggnationer tror jag på större samordning med CO2 footprint i BIM för att verka mot större hållbarhet i hela branschen. Det blir också viktigt med smart styrning mot bräddning och förberedda doseringar för accelererad nedströmsprocess med mindre footprint. Även om period-kostnaden blir högre vid extremregnen som kommer med jämna mellanrum är det en helhetsmässig fördel för både klimatet och reningsverket.
Vill du diskutera vidare?
Står ni inför en renovering och vill diskutera framtida utmaningar och lösningar för reningsverk? Kontakta någon av våra säljare. Du hittar alla kontaktuppgifter på vår kontaktsida.